De geschiedenis van Thee                                                                                                                        
Volgens de oudste legende komt thee oorspronkelijk uit China.  Het verhaal gaat dat keizer Shen Nung, tevens geleerd kruidenkenner, in het jaar 2727 voor Christus bij toeval thee ontdekte. Water werd destijds al gekookt en toen enkele theebladeren door een lentebriesje in zijn gekookte water vielen, proefde hij voorzichtig van de heerlijk geurende drank. Thee dus!

In 1610 werd thee voor het eerst in Nederland gedronken, maar alleen door de elite. Het verschepen van thee gebeurde nog maar op kleine schaal en de schaarste maakte thee een zeer kostbaar product. Maar al in de 18e eeuw was thee niet meer weg te denken uit Nederland en werd thee in grote hoeveelheden naar ons land verscheept.

Thee is nu zelfs na water de meest gedronken drank ter wereld!

Productie
Er zijn twee soorten planten die theeblaadjes produceren. De ‘Camelia Sinensis’ uit China en de ‘Camelia Assamica’ uit India. Theeblaadjes groeien het beste in een (sub)tropisch klimaat en de planten worden vaak verbouwd op berghellingen (hoe hoger de plantage ligt, hoe beter de kwaliteit van de blaadjes). Theeplanten produceren hun eerste oogst na ongeveer vier jaar. Op de meeste plantages worden de (uitsluitend) jonge theeblaadjes met de hand geoogst om alleen de beste blaadjes te selecteren.

Om het vocht uit de theeblaadjes te halen zodat deze zacht en soepel worden en verwelken (ook wel ‘verflensen’ genoemd), worden de theeblaadjes bewerkt bij een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius. Om het laatste vocht te verwijderen, worden de theeblaadjes door een pers heen gerold. Er mag absoluut geen vocht achterblijven omdat er anders geen oxidatie in de in theebladen aanwezige enzymen zal plaatsvinden. Oxidatie is nodig om de blaadjes kleur en aroma te geven. De gerolde blaadjes worden in een oxidatiekamer van 25 graden Celsius enkele uren geoxideerd. Door toevoeging van lucht met een hoog vochtigheidspercentage wordt de kleur en het aroma verkregen en ontstaan de verschillende theesoorten. De tijd die de thee doorbrengt in de oxidatiekamer bepaalt in grote mate het karakter van de uiteindelijke thee. Van groene, niet geoxideerde thee, tot zwarte, volledig geoxideerde thee.lanten worden vaak verbouwd op berghellingen (hoe hoger de plantage ligt, hoe beter de kwaliteit van de blaadjes). Theeplanten produceren hun eerste oogst na ongeveer vier jaar. Op de meeste plantages worden de (uitsluitend) jonge theeblaadjes met de hand geoogst om alleen de beste blaadjes te selecteren.

Na het proces oxidatieproces worden de theebladeren gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95 graden Celsius. De thee is nu donker van kleur. Na het gehele proces blijft er van zo‘n 100 kilogram geplukte bladeren, ongeveer 20 kilogram thee over.

 
Soorten Thee

Zwarte thee
Zwarte thee heeft een krachtige smaak en is intens geurig. Dankzij een relatief lang fermentatieproces krijgt de thee zijn kenmerkende goudbruine tot zwarte kleur. Zwarte thee is de meest populaire thee in Nederland. De gemiddelde trektijd van zwarte thee is drie tot vijf minuten.

Oolong 
Oolong thee zit qua smaak enigszins tussen groene en zwarte thee in: het frisse van groene thee, maar ook het volle karakter van zwarte thee. Het productieproces voor deze half-gefermenteerde thee is hetzelfde als bij zwarte thee, alleen is de fermentatiefase korter. Voor deze theesoort worden de hele theeblaadjes gerold; hierdoor behouden zij hun oorspronkelijke karakter en bloemige smaak. Het aroma en de smaak zijn zachter dan die van zwarte thee. De trektijd van een Oolong ligt tussen de twee en drie minuten. Gebruik voor Oolong thee water dat net niet kookt. 

Groene thee
Groene thee is licht van kleur en fris van smaak. Voor groene thee worden de theeblaadjes meteen na het plukken verflenst en verhit; er vindt geen fermentatie plaats en de thee behoudt zijn groene kleur. Deze thee wordt traditioneel gedronken in China en Japan maar is ook in Nederland heel populair. De gemiddelde trektijd van groene thee ligt tussen de twee en drie minuten. Laat het theewater eerst even afkoelen tot zo’n 70 a 90 graden Celsius. 

Witte thee
Witte thee dankt zijn naam aan de met zilverwitte ‘donshaartjes’ bedekte bladknoppen van de theestruik. Aan het begin van het groeiseizoen, nog voordat de knoppen opengaan, worden de jonge theeblaadjes geplukt. Vervolgens worden ze in de zon verflenst en gedroogd. Dit delicate proces zorgt voor een lichtgekleurde, verfrissende thee met weinig theïne en een pure, ietwat licht zoete smaak. Bij witte thee is de trektijd zeer kort, een tot twee minuten is al voldoende. Net als bij groene thee laat je eerst het water even afkoelen tot zo’n 70 a 90 graden Celsius. 

Rooibos
Rooibos is afkomstig van het blad en de twijgjes van de Zuid-Afrikaanse struik ‘Aspalathus linearis’. Het is dus eigenlijk geen ‘echte’ thee. Rode rooibos ondergaat hetzelfde fermentatieproces als zwarte thee. Groene rooibos, afkomstig van dezelfde struik, wordt niet gefermenteerd. Beide soorten zijn van nature theïnevrij en dus ook heel geschikt om ‘s avonds te drinken. De gemiddelde trektijd is een tot drie minuten. Speel met de trektijden om het gewenste smaakresultaat te krijgen.

Kruiden- & Vruchten thee
Een kruiden- of vruchtenthee is eigenlijk geen thee. Het is een op thee lijkende drank maar bevat vaak geen theeblaadjes in de mix. Het is natuurlijk wel een heerlijke variatie op thee! De gemiddelde trektijd is drie tot zes minuten.